Пропускане към основното съдържание

Клисурски манастир "Св. Петка"

Клисурският манастир "Св. Петка" се намира на километър и половина от село Клисура в Люлин планина, точно под връх Укрепление (1024 м). Като се стигне Банкя има табели за Клисура, а понататък има и табела на разклона за манастира, така че се стига без никакъв проблем. Пътят за манастира, макар и на места разбит, е много красив. Въпреки че е само на няколко километра от София, няма и помен от градската суета и шум и човек се чувства все едно е на стотици километри от големия град.


Манастирът е женски и е действащ. Храмовият му празник е на 14 октомври - Петковден. Представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Старата църква, която е построена преди повече от 3 века, е рухнала и на нейно място в момента е построена сегашната църква Св. Петка. Изключително красиви стенописи има върху църквата, монашеските части, външните стени и портата. Дворът е прекрасно поддържан и уютен, пълен с цветя и цъфтящи храсти.Манастирът не предлага настаняване и храна.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Село Лисиците - изгубено в тишината

Родопското село Лисиците се намира на около 8 км от Кърджали, но до него може да се стигне само с лодка по язовир Студен кладенец или по най-дългия в България въжен мост.

Установяваме предварително, че за да отидем до въжения мост, който ще ни заведе до селото, е необходимо първо да стигнем до село Широко поле. От там трябва или да хванем влака, който минава веднъж на ден (само сутрин), до жп спирка Лисиците, или да вървим пеша до същата спирка, което отнема около 40 минути. Избираме втория вариант и оставяме колата в края на село Широко поле. Пътеката се движи успоредно на железопътната линия и разкрива чудесни гледки към язовир Студен кладенец. На места влиза в борова гора.

Елбрус - кавказкият исполин

Една седмица. Само толкова е времето, за което ще трябва да отидем до Русия, да изкачим най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м), да разгледаме все пак нещо извън планините, и разбира се, най-важното - да се върнем живи и здрави.

Храмът на богинята Хатхор в Дендера, Египет

За повечето посетители Египет е мястото на Великите пирамиди, на проклятието на фараоните и несметните богатства на най-прочутата гробница в света – тази на Тутанхамон (или както галено го наричат днес в Египет – царя Тут). Извън тези устойчиви клишета на съвременната масова представа за египетските древности и завладяващото очарование на Ориента, масовият турист не успява да научи и види много от тази страна. А освен с едни от най-древните паметници на цивилизацията, Египет се слави и с най-добре запазените храмове от времето на гръко-римския период. Макар и навсякъде из Средиземноморието да са запазени градежи и храмове от времето на Елинизма и Римската империя, единствено в Египет тези храмове са съхранени в такова прекрасно състояние. Това се дължи както на тяхното местоположение (някои от тези храмове са строени далеч на юг, на близо 900 км от съвременно Кайро, в самите подстъпи към сърцето на Африка), така и на това, че повечето са били засипани от сахарските пясъци и едва през…