Пропускане към основното съдържание

Годечки манастир "Св. Дух"

Годечкият манастир "Св. Дух" е един от най-приветливите манастири, които съм посещавала. Намира се на 5 км от Годеч и на 18 км от Драгоман. По пътя София-Монтана, след село Бучин проход се отбива вляво към Годеч, излиза се от града в посока Драгоман и на километър и половина вляво има табела за отбивката към манастира. До манастира се стига и по международния път за Калотина, като се отбива към Годеч при Драгоман.

Годечкият манастир е основан в началото на 19 век, но точна дата не се знае. Изграден е върху основите на стари църкви от 15 век. Историята за откриването на тези стари църкви е много интересна. Местните хора разказват за възрастна жена на име Бона Велинова, която пристига в Годеч през 1920 г. Тя имала дарба, чрез която открила останките на много стари църкви и манастири в района. Когато пристигнала, възрастната жена поискала да покаже на местните хора къде се намират затрупаните манастирски останки, но била изгонена от тогавашния местен поп Андрей. Според разказите, за това си действие той бил жестоко наказан от Бог, като и двете му деца починали през същата година. През следващата година Бона отново дошла в Годеч, завела местни хора до една нива и там посочила с тоягата си къде да се копае. Точно на това място, на няколко метра под земята, са открити основите на средновековна църква. След това посочила друго място в близост, където са намерени останките на втора църква. Също така казала, че съвсем наблизо има останки и от трета църква, но те ще бъдат намерени след време от друг човек.

Едната църква, която е изградена върху останките, открити от Бона Велинова, е църквата "Св. Дух". Тя е по-стара и по-голяма, построена е през 1946 г. Другата църква "Св. Седмочисленици" е построена през 1951-1952 г. Посветена е на Св. Св. Кирил и Методи и петимата им ученици - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Тя е по-малка и скромна, а иконите в нея са рисувани от майстор Милети Божинов през 1951 г.

От 1983 г. за манастира се грижи жена на име Флора Накова, която не е монахиня. Благодарение на нейните усилия и инициативи, през 1995-1996 г. чрез дарения и чрез средства от продажбата на свещи е построена жилищна сграда на два етажа, с трапезария и пет стаи, както и тухлената ограда около манастира. В манастира може да се нощува, но е желателно преди това да се уточнят нещата по телефона. Трапезарията може да се ползва за приготвяне на храна.

Манастирът е мъжки и е действащ. Храмовият му празник е подвижен и е понеделник след Петдесетница, а също и на 27 юли.

В двора всичко е подредено и чисто. Има места, където може да се поседне сред тишината и чистия въздух.

Районът е с изключително красива природа, а наоколо има още няколко много интересни манастира.


Църквата "Св. Дух", построена през 1946 г.


Църквата "Св. Седмочисленици", построена през 1951-1952 г.
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Село Лисиците - изгубено в тишината

Родопското село Лисиците се намира на около 8 км от Кърджали, но до него може да се стигне само с лодка по язовир Студен кладенец или по най-дългия в България въжен мост.

Установяваме предварително, че за да отидем до въжения мост, който ще ни заведе до селото, е необходимо първо да стигнем до село Широко поле. От там трябва или да хванем влака, който минава веднъж на ден (само сутрин), до жп спирка Лисиците, или да вървим пеша до същата спирка, което отнема около 40 минути. Избираме втория вариант и оставяме колата в края на село Широко поле. Пътеката се движи успоредно на железопътната линия и разкрива чудесни гледки към язовир Студен кладенец. На места влиза в борова гора.

Елбрус - кавказкият исполин

Една седмица. Само толкова е времето, за което ще трябва да отидем до Русия, да изкачим най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м), да разгледаме все пак нещо извън планините, и разбира се, най-важното - да се върнем живи и здрави.

Храмът на богинята Хатхор в Дендера, Египет

За повечето посетители Египет е мястото на Великите пирамиди, на проклятието на фараоните и несметните богатства на най-прочутата гробница в света – тази на Тутанхамон (или както галено го наричат днес в Египет – царя Тут). Извън тези устойчиви клишета на съвременната масова представа за египетските древности и завладяващото очарование на Ориента, масовият турист не успява да научи и види много от тази страна. А освен с едни от най-древните паметници на цивилизацията, Египет се слави и с най-добре запазените храмове от времето на гръко-римския период. Макар и навсякъде из Средиземноморието да са запазени градежи и храмове от времето на Елинизма и Римската империя, единствено в Египет тези храмове са съхранени в такова прекрасно състояние. Това се дължи както на тяхното местоположение (някои от тези храмове са строени далеч на юг, на близо 900 км от съвременно Кайро, в самите подстъпи към сърцето на Африка), така и на това, че повечето са били засипани от сахарските пясъци и едва през…