Пропускане към основното съдържание

Котките на Мароко

За пътешествието ни в Мароко ще пиша подробно, тъй като всяко от местата, на които бяхме, заслужава внимание и отделен пътепис. Две седмици не са много, но програмата ни беше толкова наситена, че за това време успяхме да кръстосаме Мароко на ширина, на дължина и на височина😊. Изкачихме най-високия връх в Северна Африка – Тубкал, 4167 м, присъствахме на празника ейд ал-адха и танцувахме с берберите в най-високото планинско село Армед, прекарахме два дни в пустинята Сахара, прекосихме Атласките планини от пустинята до водопадите Озуд, прекарахме ден в казбата Аит бин Хаду и филмовия център Уарзазад, насладихме се отвисоко на невероятните гледки и стръмните вити пътища на ждрелото Тудга, наехме кола и с нея за шест дни от Маракеш преминахме през крайбрежните градове Казабланка, Рабат и Танжер, стигнахме до синия планински град Шефшауен и накрая пътешествието ни завърши във Фес.

Навсякъде из тези места като неизменен обитател присъства котката. Дали се движи бавно по малките тесни улици или кротко чака пред сергия или ресторант за порция останала храна, дали кротко спи, свита на прага на къща, или стои като страж на някоя от красивите градски чешми, тя е винаги там и е характерна част от облика на Мароко. В този, ако мога да го нарека фото пътепис, споделям част от снимките на котките на Мароко.

Шефшауен

Аин бин Хаду

Озуд

Маракеш

Маракеш

Казабланка

Казабланка

Казабланка

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Рабат

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Шефшауен

Танжер

Танжер

Танжер

Танжер

Танжер

Танжер

Танжер

Танжер

Коментари

Популярни публикации от този блог

Село Лисиците - изгубено в тишината

Родопското село Лисиците се намира на около 8 км от Кърджали, но до него може да се стигне само с лодка по язовир Студен кладенец или по най-дългия в България въжен мост.

Установяваме предварително, че за да отидем до въжения мост, който ще ни заведе до селото, е необходимо първо да стигнем до село Широко поле. От там трябва или да хванем влака, който минава веднъж на ден (само сутрин), до жп спирка Лисиците, или да вървим пеша до същата спирка, което отнема около 40 минути. Избираме втория вариант и оставяме колата в края на село Широко поле. Пътеката се движи успоредно на железопътната линия и разкрива чудесни гледки към язовир Студен кладенец. На места влиза в борова гора.

Елбрус - кавказкият исполин

Една седмица. Само толкова е времето, за което ще трябва да отидем до Русия, да изкачим най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м), да разгледаме все пак нещо извън планините, и разбира се, най-важното - да се върнем живи и здрави.

Храмът на богинята Хатхор в Дендера, Египет

За повечето посетители Египет е мястото на Великите пирамиди, на проклятието на фараоните и несметните богатства на най-прочутата гробница в света – тази на Тутанхамон (или както галено го наричат днес в Египет – царя Тут). Извън тези устойчиви клишета на съвременната масова представа за египетските древности и завладяващото очарование на Ориента, масовият турист не успява да научи и види много от тази страна. А освен с едни от най-древните паметници на цивилизацията, Египет се слави и с най-добре запазените храмове от времето на гръко-римския период. Макар и навсякъде из Средиземноморието да са запазени градежи и храмове от времето на Елинизма и Римската империя, единствено в Египет тези храмове са съхранени в такова прекрасно състояние. Това се дължи както на тяхното местоположение (някои от тези храмове са строени далеч на юг, на близо 900 км от съвременно Кайро, в самите подстъпи към сърцето на Африка), така и на това, че повечето са били засипани от сахарските пясъци и едва през…