Пропускане към основното съдържание

В Африка чрез книгите

Всеки човек има различни страсти. Три от моите най-големи са пътешествията, Африка и четенето. И естествено най-лесно биха могли да се съчетаят чрез четене на книги за пътешествия в Африка😊. Затова реших да пиша за книгите, които са ми харесали, и които са свързани с пътувания и приключения в Африка.


"Сфинкс", Робин Кук - Египет


Започвам с тази книга неслучайно. Въпреки че е съвсем неангажиращ приключенски роман, за мен тази книга е много лична и буквално е променила живота ми, колкото и това да звучи като клише.

Книгата се разказва за първото посещение в Египет на младата египтоложка Ерика Барън. Още със стъпването си на египетска земя, героинята попада в шеметно приключение, свързано с убийства, черен пазар на древноегипетски ценности, храмове, нощни пътувания с влакове, мистерии в Кайро и Луксор. Спомням си, че когато прочетох книгата, толкова ме завладяха приключенията на младата египтоложка и описанията на храмовете, древноегипетските йероглифни текстове, които Ерика Барън четеше, и чрез които разплиташе загадка след загадка, че неистова пожелах и аз да бъда такава. И станах. Личната ми история ето тук.  

"Извън Африка", Карен Бликсен (Исак Динесен) - Кения


Още една книга, за която близките ми са слушали безкрайно, и която няма как да пропусна. Всъщност първата ми среща с "Извън Африка" беше с филма със същото име, който толкова ме заплени, че колкото и пъти да го гледам, няма как да ми омръзне. След това, макар и трудно, успях да намеря и книгата, която преди години е издавана на български, но отдавна няма тираж.

"Извън Африка" е автобиографичен роман за живота в Кения на датската писателка Карен Бликсен. Фамилията на Карен по бащина линия е Динесен. Когато е много млада, се влюбва в един от братовчедите си и му посвещава разказ. За да не се разбере кой го е написал, наивно решава да смени името си с мъжко. Така за първи път използва името Исак Динесен, с което издава по-голяма част от разказите си по-късно.

Действието се развива през първата половина на XX век в Кения. Драматична любовна история между Карен Бликсен и авантюриста Денис Финч Хатън на фона на магичната красота на Африка. Книгата ме кара отново и отново да копнея за преливащите цветове на Африка, за живот сред акации и диви животни, оранжеви залези, безкрайни савани и полъх на вечерен вятър. Писала съм още за филма и книгата тук.   

"Лейди Африка", Пола Маклейн - Кения  


Книгата разказва историята на англичанката Берил Маркам, живяла през 20-те години на XX век. Родена в Англия, но израстнала в Кения, тя е независима, свободолюбива и с авантюристичен дух. Живее сред племето кипсиги, които я учат да язди коне, да хвърля копие и да лови лъвове. Красавица, с три брака и куп любовници, сред които и Денис Финч Хатън - голямата любов на Карен Бликсен, за когото споменах по-горе в книгата "Извън Африка". Тя е първата жена-авиатор, прелетяла сама и без да спира Атлантическия океан от изток на запад.

Когато през 1982 г. американски колекционер попада на неизвестни писма на Ърнест Хемингуей, той прочита в едно от тях следното: "Чел ли си на "Запад в нощта" на Берил Маркам? Чудовищно добра книга! Засрамих се, защото наричам себе си писател, а пред тази жена съм прост дърводелец."

"Говорещият със слонове", Лорънс Антъни - Южна Африка


Истинска история за спасяването на стадо диви слонове, разказана директно от спасителя им Лорънс Антъни - известен природозащитник, изследовател, еколог и писател, който посвещава целия си живот на съхраняването на дивата природа и животните.

Лорънс Антъни притежава резервата Тула Тула в Зузуленд, Южна Африка. Един ден получава обаждане, в което му обясняват, че той е последната надежда за стадо диви "проблемни" слонове и ако не се съгласи да ги приеме в своя резерват, те ще бъдат умъртвени. Лорънс приема предизвикателството, слоновете пристигат и започва бавен и труден процес за установяване на връзка с тях.

Вдъхновяваща история за борба, смелост, отдаденост, опасности, преданост и най-вече любов.

Това, което ме впечатли изключително, е фактът, че когато Лорънс умира от инфаркт през 2012 г., на възпоменателната церемония се случва нещо невероятно: стадото слонове, което той спасява от смърт, пристига внезапно след повече от 12 часа преход и застава на бдение около къщата, където не са идвали от години. Прекарват така два дни, без да ядат и да пият вода, след което се оттеглят бавно обратно в джунглата. Никой не знае как са разбрали за смъртта на своя спасител, но е известен факт, че слоновете страдат за своите близки.     

"Любовта ми Африка", Дафни Шелдрик - Кения 


Още една история, разказана от първо лице. История за живот, посветен на спасяването на дивата природа, грижата за осиротели африкански животни и борбата срещу бракониерството. Автобиографичен разказ на родената и израстнала в Кения Дафни Шелдрик.

Романът неслучайно се казва "Любовта ми Африка", любовта наистина прелива от всяка страница. Любов към животните и дивата природа, но и силна любов между Дафни и съпруга й Дейвид, чиято ранна смърт я вдъхновява за многото дейности, с които се занимава. Сред тях са основаването на световноизвестния център за диви животни "Дейвид Шелдрик", както и сиропиталището за диви животни, близо до Найроби. Изключително постижение е и фактът, че Дафни първа в света постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия.

Тъй като от години "следя" Дафни и дейностите й в социалните мрежи, преди месец със съжаление научих, че Дафни е починала. Достоен и вдъхновяващ живот, оставил след себе си много последователи, които вярвам, че ще продължат делото й.
        
"Африкански бележник", Валери Петров - Египет, Судан, Танганайка, Занзибар, Уганда


Не знаех, че известният ни поет, писател, драматург и преводач Валери Петров е написал тази книга-пътепис за Африка и когато я видях, помислих, че става въпрос за съвпадениe на имена. Книгата е от 1965 г., когато Танганайка и Занзибар все още не са се обединили в Танзания и са две отделни държави. В "Африкански бележник" Валери Петров разказва увлекателно за пътуванията си в Египет, Судан, Танганайка, Занзибар и Уганда.

Книгите на Бернхард Гжимек

 
Първата ми среща с дивата природа на Африка беше чрез книгите на Бернхард Гжимек.

Той е най-известният немски зоолог, а също и ветеринарен лекар, дългогодишен директор на зоологическата градина във Франкфурт, автор на много книги и филми за животни, дори през 1960 г. получава Оскар за документалния филм "Серенгети не трябва да загине". За съжаление този филм е свързан и с трагично събитие - по време на заснемането загива синът му Михаел при сблъсък на самолета му с лешояд.

След смъртта на Бернхард Гжимек, урната с праха му е пренесена в Танзания и погребана в кратера Нгоронгоро, до гроба на сина му Михаел. Преди няколко години, когато за първи път отидохме в Танзания и посетихме Нгоронгоро, успяхме да намерим мястото, на което в момента има изградена пирамида.

Книгите на Джой Адамсън  


Още едно ехо от детските години, когато по нашите телевизии нямаше "Анимал планет" и "Нешънъл джиографик". Помня с какво вълнение четях историите на Джой Адамсън за живота под открито небе, за срещите с животните и грижата за тях. За съжаление, в най-голяма опасност за Джой се превръщат не дивите животни, сред които живее, а най-жестокото същество - човекът. Убита е от един от нейните бивши служители, като се смята, че зад престъплението стоят интереси на бракониери.

Романите на Уилбър Смит


Завладяващи приключенски романи, чието действие се развива в Африка. Съвсем естествено, тъй като авторът Уилбър Смит е роден в Замбия, получил е образованието си в Зимбабве и живее в Кейптаун, Южна Африка.

Романите, които аз съм чела са: "Един сокол лети", "Златната лисица", "Целувката на гепарда", "Речният бог" и "Пустинният бог".

Без да имат особена историческа достоверност, романите са много приятни и подходящи за приближаващите летни месеци😊.

Дамска детективска агенция № 1, Алегзандър Маккол Смит - Ботствана


Криминална поредица, чието действие се развива в Ботствана. Главен герой е Прешъс Рамотсве - дъщеря на миньор, която се преквалифицира в частен детектив и става собственик на първата в Ботсвана дамска детективска агенция.

Книгите от поредицата са леки и изпълнени с хумор. На фона на криминалната нишка се разкриват красотата на Ботсвана и битът и душевността на местните жители.    

Четирилогията "Александрийски квартет", Лорънс Дърел - Египет


Действието на четирите романа, както подсказва и името, се развива в град Александрия. Лорънс Дърел ни пренася в един от най-интересните и значими градове в човешката история. Там, малко преди Втората световна война, съдбата на млад писател се преплита със съдбите на героите, чиито имена са и имена на четирите романа от поредицата - Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия.

"Къщата на халифа", Тахир Шах - Мароко


История за невероятните приключения на пътешественика-писател Тахир Шах и неговото семейство, след като се преместват да живеят от Лондон в Казабланка, Мароко.

"В хиляда и една нощи", Тахир Шах - Мароко


Книгата е нещо като продължение на "Къщата на халифа". Докато търси своята "история на сърцето", Тахир Шах пътешества из Мароко и преживява необикновени истории. Среща се с различни хора и се докосва до живота им.

Още книги за Африка:

Ще представя следващите книги само като списък със заглавие на книгата, име на автор и страна, в която се развива действието, тъй като се опасявам, че иначе тази публикация ще стане прекалено дълга, а все пак целта ми е да съм полезна, а не да отекчавам☺. Разбира се, някои от книгиге ми харесват повече, други - по-малко, но мисля, че подобен списък би бил полезен за хора, които търсят и се интересуват от книги, свързани с Африка. Възможно е и да изпускам някоя книга, но ще добавям допълнително, ако се сетя или прочета нещо ново😊.

"Африканеца", Жан-Мари Гюстав льо Клезио - Нигерия
"Африкански лов", Николай Гумильов - разкази
"Африкански мемоар", Ърнест Хемингуей - Кения
"Безнадежден случай", Греъм Грийн - Конго
"Белият жираф", Лорън Сейнт Джон - Южна Африка, детска
"Бялата масайка", Корине Хофман - Кения
"В Африка - сред лъвове и сенки на предците", Николай Овчаров - Танзания
"В подножието на Килиманджаро", Теню Казака - Танзания, Замбия
"В сърцето на тропическа Африка", Лиляна Михалева - Нигерия
"Веднъж Африка - завинаги Африка", Весела Ганчева - Зимбабве, Южна Африка
"Вечният градинар", Джон льо Каре - Кения
"Големите стъпки", Хамънд Инис - Танзания, Кения
"Да прекосиш Африка", Соня и Александър Пусен - от нос Добра Надежда до Тивериадското езеро - том I и II
"Дневник на една лоша година", Дж. М. Кутси - разкази
"Добра надежда", Луаншия Греер - Южна Африка 
"Другата ръка", Крис Клийв - Нигерия
"Един неделен ден край басейна в Кигали", Жил Куртманш - Руанда (предупреждавам, че е изключително тежка)
"Етиопия", Степан Поляков - Етиопия
"Живот и страдания на Майкъл К.", Дж. М. Кутси - Южна Африка
"Завръщане", Яа Джаси - Гана
"Загадъчната логика на сърцето", Прия Базил - Кения 
"Зелените хълмове на Африка", Ърнест Хемингуей - Кения
"И всичко се разпадна", Чинуа Ачебе - Нигерия
"Изгладнелият път", Бен Окри - Нигерия
"История на Африка", Кевин Шилингтън
"Керванът на робите", Карл Май - Судан
"Конго", Майкъл Крайтън - Конго
"Магьосникът от Нил", Матю Грийн - Уганда
"Малък град в Кайро", Ала ал-Асуани - Египет
"Момчето пораства. Приключения в Африка", Роалд Дал - Танзания
"Най-сладката мечта", Дорис Лесинг - Малави
"Неща, които не се побират в куфар", Енрике Криадо - Конго
"Никога вече покой", Чинуа Ачебе - Нигерия
"Оазисът на залеза", Баха Тахер - Египет
"Около Африка с колело", Риан Мансер - 34 държави
"По стъпките на Хемингуей", Майкъл Палин - Кения, Уганда
"Под африканското слънце", Марин Троянов - Африка
"Позор", Дж. М. Кутси - Южна Африка
"Прекрасните творения небесни", Динау Менгесту
"Пустинно цвете", Уерис Диъри - Сомалия
"Пътуване", Анелия Хохвартер - Етиопия
"Разказвачът от Маракеш", Джойдийп Рой-Батачаря - Мароко
"Ривър роуд", Меджа Муанги - Кения
"Саваните на Кения", Джон Хантър - Кения
"Слънце и кал", Анелия Панайотова - Мозамбик
"Смърт по Нил", Агата Кристи - Египет
"Стрелата на бога", Чинуа Ачебе - Нигерия
"Сърцето на мрака", Джоузеф Конрад - Конго
"Тълкувателите", Уоле Шоинка - Нигерия
"Червеното пиано", Джон Малерман - пустинята Намиб


Коментари

Популярни публикации от този блог

Село Лисиците - изгубено в тишината

Родопското село Лисиците се намира на около 8 км от Кърджали, но до него може да се стигне само с лодка по язовир Студен кладенец или по най-дългия в България въжен мост.

Установяваме предварително, че за да отидем до въжения мост, който ще ни заведе до селото, е необходимо първо да стигнем до село Широко поле. От там трябва или да хванем влака, който минава веднъж на ден (само сутрин), до жп спирка Лисиците, или да вървим пеша до същата спирка, което отнема около 40 минути. Избираме втория вариант и оставяме колата в края на село Широко поле. Пътеката се движи успоредно на железопътната линия и разкрива чудесни гледки към язовир Студен кладенец. На места влиза в борова гора.

Елбрус - кавказкият исполин

Една седмица. Само толкова е времето, за което ще трябва да отидем до Русия, да изкачим най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м), да разгледаме все пак нещо извън планините, и разбира се, най-важното - да се върнем живи и здрави.

Храмът на богинята Хатхор в Дендера, Египет

За повечето посетители Египет е мястото на Великите пирамиди, на проклятието на фараоните и несметните богатства на най-прочутата гробница в света – тази на Тутанхамон (или както галено го наричат днес в Египет – царя Тут). Извън тези устойчиви клишета на съвременната масова представа за египетските древности и завладяващото очарование на Ориента, масовият турист не успява да научи и види много от тази страна. А освен с едни от най-древните паметници на цивилизацията, Египет се слави и с най-добре запазените храмове от времето на гръко-римския период. Макар и навсякъде из Средиземноморието да са запазени градежи и храмове от времето на Елинизма и Римската империя, единствено в Египет тези храмове са съхранени в такова прекрасно състояние. Това се дължи както на тяхното местоположение (някои от тези храмове са строени далеч на юг, на близо 900 км от съвременно Кайро, в самите подстъпи към сърцето на Африка), така и на това, че повечето са били засипани от сахарските пясъци и едва през…