Пропускане към основното съдържание

Адис Абеба - африканското "ново цвете"

Историята на Етиопия (наричана Абисиния в миналото) е преплетена с много любими за мен неща. "Индиана Джоунс и изчезналият кивот" все още е един от любимите ми филми, а според етиопците (а и според доста археолози и историци) кивотът се намира именно в Етиопия - в град Аксум. Цар Соломон, савската царица и техният син Менелик също са свързани със страната и са част от редица митове и легенди. Етиопия е родина на кафето, дом на редки птици и животни, място с невероятни хора, планини, реки и водопади.

"Новото цвете" (това означава Адис Абеба на амхарски) е първата спирка от двуседмичното ни приключение в Етиопия, което започва отново с извънредно положение. Върви ни на преврати, атентати и извънредни положения и това си е. В Найроби имаше атентат в един от най-големите молове в града, седмица преди да отидем; неуспешният преврат на Ердоган в Турция и последвалото извънредно положение стана също седмица преди да минем оттам на път за Русия. Е, и Етиопия не прави изключение.

Адис Абеба от самолета

Кацаме в Адис Абеба в първите часове на 9 октомври и няколко часа по-късно етиопският премиер Десален обявява извънредено положение. То се налага заради антиправителствени протести, при които се стига до стотици жертви и разрушения. Причината за недоволството е изземването на земите на местните в определени райони, с цел построяване на заводи и жилищни блокове. Извънредното положение води до вечерен час, ограничение за движение, контрол при влизане и излизане от градовете, прекъсване на достъп до социални мрежи и други ограничения. Едвам успяваме да се обадим, за да кажем, че сме пристигнали и всичко е наред, и комуникацията ни с България приключва дотам.

Адис Абеба е млад град. Основан е едва в края на XIX век - през 1886 г., от император Менелик II. Столица и най-голям град в страната и четвърти по население в Африка. В момента населението е около 6 милиона души. С надморската си височина от 2355 метра Адис Абеба е сред петте най-високи столици в света. Всъщност повечето от градовете в Етиопия се намират на надморска височина 2000-2500 метра и неслучайно етиопските атлети са толкова издържливи. Поради височината климатът е много мек и не се усеща типичната за Африка жега.

Адис Абеба е зелен град с мек климат

За няколкото дни, които прекарваме в града, успяваме да видим много неща, но по-важното е, че имаме време да усетим атмосферата на града, да се разходим из улиците и пазарите, без да бързаме заникъде, и да опитаме местната храна, а тя определено е много вкусна.

Най-типичното и известно етиопско ястие е инджера - палачинка, която се прави от брашно от теф, сол и вода. Изпича се на намазана с малко олио плоча. Звучи просто, но за да се консумира трябва да престои най-малко едно денонощие, за да ферментира. При ферментацията се образуват мехури и затова в окончателния си вид инджера изглежда като надупчена.

Инджера

Върху така приготвената палачинка етиопците слагат на купчини всички приготвени от тях ястия. Късат малки парчета от палачинката и с пръсти си взимат от различните неща.

Инджера, готова за консумация

Освен инджера, етиопците се хранят основно с варива, зеленчуци и плодове. Имат и различни яхнии с месо, но тъй като са християни и стрикно спазват постите, през по-голямата част от годината се хранят постно.

Ястията се поднасят заедно, а накрая обядът или вечерята завършват с чаша кафе. И няма как да е по друг начин, тъй като Етиопия е родина на кафето, а приготвянето и пиенето му са свързани със специален ритуал. Ще имаме възможност да отидем на кафеена церемония, но това ще стане като стигнем до град Лалибела.   

Както във всички африкански градове (а и не само африкански) в Адис Абеба има богати и бедни части. Има както високи модерни сгради, така и типичните кръгли колиби със сламени покриви. По улиците се движат луксозни лимузини до крави и магарета. Не виждаме просяци, а ми прави впечатление, че е много чисто. Всъщност Адис Абеба се смята за един от най-чистите африкански градове, а също и за един от най-безопасните градове в региона.

Адис Абеба

Адис Абеба

Адис Абеба

В Адис Абеба се намират щабовете на Африканския съюз и на икономическата комисия за Африка към ООН. Има много музеи, църкви, паркове, университети.

Националният музей 

Националният музей е най-големият музей в Етиопия.

Входът на Националния музей на Етиопия
  
Най-известният експонат в музея е скелетът на хоминида Люси, живяла преди 3.15 милиона години. Намерена е в областта Хадар през 1974 г. и дълго време според учените това е най-древното човекоподобно, намирано някога. Затова наричат Етиопия "люлка на човечеството".

Хоминидът Люси

Възстановка на Люси

През 2000 г. в областта Дикика е открит скелет на дете-австралопитек от женски пол. Наричат я Селам и представлява най-ранният представител на човекоподобно, откриван досега. Селам е на 3 години, когато умира преди около 3.3 милиона години, т.е близо 150 хил. години по-рано от Люси.

Селам

Музеят има четири основни изложбени секции. На подземния етаж са експонатите, свързани с археологията и палеоантропологията. Именно там са Люси и Селам. На първия етаж са предмети от древността, икони, регалии и вещи на бивши владели, включително Хайле Селасие. Вторият етаж е за произведения на изкуството, оръжия, дрехи, бижута, музикални инструменти. А на последния - третия етаж, се намира етнографската секция, представяща културното богатство и разнообразието на народите в Етиопия. 

Етнографският музей

Музеят се намира в бившия дворец на етиопския император Хайле Селасие. Обграден е от красивите градини и фонтани на университета на Адис Абеба. Eдин от най-красивите и богати музеи в Африка, който на два етажа е събрал огромно богатство от предмети, свързани с всички етапи от развитието на Етиопия.

Входът на музея

Интересните неща започват още преди да се влезе в музея. Точно срещу входа се вижда спираловидна стълба към небето с 13 стъпала. Всяко от стъпалата е поставено от италианците като символ на фашисткото господство - по едно стъпало за всяка година от властта на Мусолини, започвайки от 1922 г., когато е военният поход на Мусолини към Рим. Стълбата завършва с малък лъв (олицетворение на етиопската монархия) като символичен край на италианското господство.

Стълбата с 13 стъпала и лъв най-отгоре

Във входното помещение има малка изложба на историята на двореца и вход към библиотеката на института по езикознание.

На първия етаж се намират прекрасни ръчно изработени предмети, свързани с културното и богатото етническо многообразие на Етиопия. На този етаж са и спалнята, банята и различни вещи на император Хайле Селасие, както и огледало, надупчено от куршуми, при преврата срещу него през 1960 г.

Съд за инджера

Спалнята на император Хайле Селасие

На втория етаж са две различни експозиции. Едната е с икони, диптихи, триптихи, кръстове и други религиозни предмети, и се смята за една от най-богатите в света, а другата - с различни традиционни музикални инструменти от цяла Етиопия.

Изображение в типичен етиопски стил

Традиционни етиопски музикални инструменти

Заслужава си музеят да се посети поне два пъти - в началото на пътуването и после в края, когато човек вече е видял много неща и всичко му се подрежда.

Университетът на Адис Абеба

Университетът в Адис Абеба е най-старото висше учебно заведение в Етиопия, основан през 1950 г. по решение на император Хайле Селасие, и известно време носи неговото име. Университетът е разположен в красив парк, непосредствено до Етнографския музей. Разполага с 14 кампуса.

В двора на университета

Ентото

Връх Ентото е с височина 3200 м и е най-високото място в планината със същото име. Там император Менелик II построява своя дворец, когато идва от Анкобер и основава столицата Адис Абеба, разположена в подножието на върха. Смятат планината Ентото за свещена и на територията й има много манастири и църкви. Планината е покрита с евкалиптови гори, донесени от Австралия по времето на Менелик II, а голяма част от дърветата са засадени по-късно при управлението на император Хайле Селасие. Наричат планината Ентото "белия дроб на Адис Абеба".
 
Поглед към Адис Абеба от планината Ентото

Евкалиптова прегръдка в планината Ентото

Църквата "Дева Мария"

Намира се на връх Ентото. Църквата е осмоъгълна. Близо до нея се намират останките от двореца на император Менелик II, а самият той е коронясан в църквата.

Църквата "Дева Мария"

Катедралата "Света Троица"

Построена в чест на освобождаването на Етиопия от италианската окупация, катедралата "Света Троица" е второто по важност място за поклонение в Етиопия, след църквата "Дева Мария от Сион" в град Аксум.

Катедралата "Света Троица"

Император Хайле Селасие и съпругата му Менен Асфау са погребани в катедралата. Там са погребани и загиналите в борбата срещу италианската окупация, както и онези, които придружават императора по време на изгнанието му между 1936 г. и 1941 г. В криптата под църквата са погребани други членове на императорското семейство и висши държавни служители. 

Във вътрешността на катедралата

Меркато

Един от най-големите открити пазари в Африка, където като на всеки африкански пазар може да се намери всичко - всякакви храни в суров и сготвен вид, дрехи, дървени изделия, подправки, чай и разбира се, кафе във всякакъв вид и опаковки.

Типична гледка на африкански пазар

Кратка почивка с етиопска бира😊

Коментари

Популярни публикации от този блог

Село Лисиците - изгубено в тишината

Родопското село Лисиците се намира на около 8 км от Кърджали, но до него може да се стигне само с лодка по язовир Студен кладенец или по най-дългия в България въжен мост.

Установяваме предварително, че за да отидем до въжения мост, който ще ни заведе до селото, е необходимо първо да стигнем до село Широко поле. От там трябва или да хванем влака, който минава веднъж на ден (само сутрин), до жп спирка Лисиците, или да вървим пеша до същата спирка, което отнема около 40 минути. Избираме втория вариант и оставяме колата в края на село Широко поле. Пътеката се движи успоредно на железопътната линия и разкрива чудесни гледки към язовир Студен кладенец. На места влиза в борова гора.

Елбрус - кавказкият исполин

Една седмица. Само толкова е времето, за което ще трябва да отидем до Русия, да изкачим най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м), да разгледаме все пак нещо извън планините, и разбира се, най-важното - да се върнем живи и здрави.

Храмът на богинята Хатхор в Дендера, Египет

За повечето посетители Египет е мястото на Великите пирамиди, на проклятието на фараоните и несметните богатства на най-прочутата гробница в света – тази на Тутанхамон (или както галено го наричат днес в Египет – царя Тут). Извън тези устойчиви клишета на съвременната масова представа за египетските древности и завладяващото очарование на Ориента, масовият турист не успява да научи и види много от тази страна. А освен с едни от най-древните паметници на цивилизацията, Египет се слави и с най-добре запазените храмове от времето на гръко-римския период. Макар и навсякъде из Средиземноморието да са запазени градежи и храмове от времето на Елинизма и Римската империя, единствено в Египет тези храмове са съхранени в такова прекрасно състояние. Това се дължи както на тяхното местоположение (някои от тези храмове са строени далеч на юг, на близо 900 км от съвременно Кайро, в самите подстъпи към сърцето на Африка), така и на това, че повечето са били засипани от сахарските пясъци и едва през…